Atau kudak atau mengkadak, atau akar bugu atau piper sarmentosum ( Nama botani )
Mudah didapati di mana-mana saja di kawasan luar bandar di Malaysia. Kaduk ini bukan saja boleh dimakan sebagai ulam bahkan jua dijadikan ubat. Pokok yang kelihatan seperti sirih ini tidak lah memanjat seperti pokok sirih. Berbeza dengan di Malaysia masyarakat di Negara Thailand lebih menyanjungi kaduk. Ia dimakan mentah (seperti kita di sini memakan sirih) bersama halia, kacang, kelapa bakar, udang kering, bawang merah, limau dan dimakan seperti kita makan sirih. Thailand memang terkenal dengan snek kelapa yang dikenali sebagai miang kam bai chaa phluu. Dalam perubatan tradisional, air perahan daun kaduk digunakan untuk merawat demam malaria, batuk, selsema, sakit urat, sakit pinggang.Poltis daun atau pun daun yang ditumbuk ditampal di dahi untuk mengurangkan sakit kepala serta di leher untuk melegakan batuk. Akarnya juga berguna; dimamah untuk merawat sakit gigi, batuk, lelah dan sakit dada.. . .. bersambung
Sunday, January 25, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment