Pages

Monday, December 29, 2008

Demam

Demam ni kalau sebelah siang mudah ja lah. pegi klinik. Yang susahnya tengah malam, atau klinik-klinik dekat rumah tutup.Telan panadol tak mau lega jugak. Yang dah pegi klinik pun tak kebah-kebah jugak. Jadi tibalah masanya mencuba rawatan alternatif/tradisional. Cuba tenung cadangan di bawah , kut-kut serasi!

1) demam panas - kalau budah demam panas, biasanya ( doktor tak mau cakap,nanti hilangpelanggan) kita kenan usaha turunkan suhu badan. ambil 4/5 helai daun bunga raya, ramas dengan sedikit air hingga keluar lendirnya. sapu atau ramas di kepala anak anda. Ulang 2/3 kali sehari.
2) kalau budak-budak demam dan sakit kepala pula,
2.1 ramas sirih dgn pinang yang telha ditumbuk, sapukan pada dahi anak. ulangi
sehingga sembuh
2.2 Kalau tiada sirih/pinang, ambil saja asam jawa, ramas bersama air secukupnya.
Kemudian sapu saja di dahi serta kepala anak anda. Mudah-mudahan baik.
3) Kadang-kadang tu suhu badan anak kita yang demam tak mau turun-turun. Apa yang anda boleh lakukan ialah dengan memeberi anak anda minum air kelapa sekerap mungkin. Mudah-mudahan suhu badannya turun cepat.
4) Ni ada petua dapur. Ambil satu gelas/mangkok beras, cuci dengan 2 gelas/mangkok air masak sejuk. Campur air itu dengan buah keras (1 biji)yang telah dikisar. Berikan anak anda minum 2/3 sudu makan.
5) Kadang-kadang kita tak terfikir pun bahawa ubi kayu tu boleh ubati demam! Caranya mudah saja. Parut 2/3 batang ubi kayu. Tempelkan parut ubi kayu itu di dahi atau bahagian kepala anak anda. InsyaAllah demam anak anda akan reda
6) Biasa dengar pokok geti? Daunnya sedap dibuat sayur lemak (dengan syarat tiada penyakit angin). Batang pokok geti berkhasiat sebagai ubat demam. Air rebusan kulit pokok geti mampu meredakan demam serta sakit kepala.
7) Orang Melayu dan orang India suka tanam pokok melur! Sebenarnya khasiat perubatan bunga melur tidak sedikit. Untuk merawati demam atau rasa tidak sedap badan, cuba petua ni. Ambil beberapa helai daun bunga melur dan sedikit daun asam jawa. Tumbuk kedua-duanya (atau blendkan). Jemur hingga kering. Bila nak guna, campur dengan sedikit bedak sejuk,ratakan di seluruh badan anak yang demam tu.
8) Pokok keman air.Pokok ni seakan-akan pokok semalu. daunnya pun turut mengecut jika disentuh. Di kampung kemain air ini dibuat kerabu, ulam atau sayur. Air rebusan pokok keman air sesuai diminum tatkala masih suam untuk mendapat keberkesanannya yang optima.

No comments: