Pages

Monday, November 24, 2008

Ubi kentang

Masa saya kecik-kecik dulu,time sekolah rendah, 60-an, masih pakai papan batu ganti buku tulis. Memang save! Time tu cikgu seni lukis ( dulu lukisan) tak lah terlatih sangat. Kalau nasib cikgu tu ada bakat semulajadi memang anak-anak muridnya ramai jadi artist atau berbakat melukis. ( mungkin Dato Lat tu dapat cikgu art yang terlatih kut).
Perbelanjaan kelas seni pun boleh dikira sikit ja. Yang mahal tu masa nak kena bawak ubi kenting, untuk projek` rubber stamp'.
Khabarnya sekarang ni pun cikgu sekolah rendah masih guna ubi kentang!

Ubi kentang ni selain boleh buat dikari, sayur, bingka, ( orang utara kata bengkang), kentang lecek, fries,roti( banyak kat super)_ ada khasiat serta kegunaan seharian yang kita tidak terfikir pun!

a) kadang-kadang kesan warna kunyit di tangan kita sukar nak hilang ... cuba gosok dengan ubi kenatang (kena kupas kulit dulu)
b) Alamak! gulai masin. terlebih garamlah tu. Masukkan 3/4 biji kentang ( potong besar-besar). Biarkan sampai empuk. Keluarkan kentang tu ( boleh digunakan untuk masakan lain). Cuba rasa kuah tu sekalilagi. Tentu dah kurang masin kan?
c) Kadang-kadang naka tukar lampu yang mudah tu jadi susah. Mengapa? mentol lama. Pusing-punya pusing kacanya pecah. Yang tinggal tu filamen. Nakpusing dah tak boleh. ( cuba potong ubi kentang (melintang), tekan ke atas filamen perlahan-pahan, kemudian pusing ke kiri ...senag ja)
d) Pokok bunga anda di dalam pasu dimakan ulat? Potong kentang, letak di keliling perdu pokokbunga tu. Ulat-ulat tu akan tertarik dengan kentang tu. Mudahlah anda memusnahkan nya. tak percaya cuba. Kalau tak berjaya, cari alternatif lain.
e) Di hari minggu,kita ada banyak masa yang terluang! Masa untuk mengurus diri. (waktu/hari bekerja memang tak sempat,faham sajalah. Apatah lagi suri2 yang bekerja di KL. Sibuk!
Pagi Sabtu tu memang kita sempat tenung-tenung kat muka. Kalau nampak kesan-kesan kedut/bengkak, membuatkan kita lebih tuan dari usia yang sebenar. jangan risau, ambil hirisan kentang dan letakkan di mata. Biarkan 10-15 minit. Lihat kesannya. kosnya pun jimat.
f) Nasi lembek - kupas sebiji kentang. Hiris keping-keping dan masukkan ke dalam nasi yang mentah tu.biarkan selama 5-10 minit. angkat.
g) Nak tanggalkan kerak pada Kuali/periuk. Rebus kulit kentang dalam bekasyang berkerak tu selama 10 minit dan lihat kesannya.
h) Makan kentang rebus baik bagi orang yang menghidap darah tinggi

No comments: