Pages

Friday, April 9, 2010

KOENZIM Q10

Tentu ramai yang belum mengenai KOENZIM Q10 ni. Sebenarnya saya pun baru saja tau. (pernah juga terdengar beberapa orang doktor pelatih cakap-cakap pasal q10 satu ketika dahulu. Tapi mungkin kerana tak berminat atau mungkin belumsampai masa lagi. Bagi yang belum tahu baik baca mungkin berfaedah.
Sistem paling asas dalam badan kita ialah pengeluaran tenaga, dan yang paling penting kerana ia membuatkan badan kita berfungsi ya. Tapi iaadalah satu proses yang rumit. Dipendekkan cerita dalam proses pencernaan dan penghadaman, akhirnya ialah bagaimana sel-selbadan kita k=menukarkan makanan yang paling simpel menjadi tenaga! Maka di sinilah koenzim Q10 diperlukan. Tanpanya sel-sel tidak boleh menukarkan makan menjadi tenaga. Sewaktu muda sel-sel kita dipenuhi dengan Q10. Bila usia meningkat senja pengeluaran Q10 mengecil menyebabkan badan kita tidak mempunyai tenaga atau kurang tenaga. Apa tanda-tandanya?

  • Badan terasa lebih letih dibandingkan sebelum tidur.
  • Terasa susah untuk bangun tidur pada waktu pagi (walau pun cukup tidur)
  • ketagih nak tidur waktu tengahari
  • Sukar nak beri tumpuan terhadap tugas atau aktiviti- otak rasa lembab saja.
  • Daya ingatan yang semakin tumpul.
  • Makan banyak terutamanya makanan ringan tapi masih letih
Sekiranya anda mempunyai simptom-simptom diatas dan anda tidak mempunyai penyakit-penyakit lain maka besar kemungkinan anda perlu mengambil Q10. Cuma harganya agak mahal sedikit. Di dalam pasaran tempatan harganya mencecah RM90 hingga RM140 untuk 30 pil warna putih. Cubalah.

No comments: